Ötletek és tippek

Fogadalom helyett célkitűzés

Célkitűzés nélkül nem megy! Miért érdemes az esztétikán túl lefogyni? Leegyszerűsítve, jobban fogjuk magunkat érezni. Nem feszül a ruha, könnyebb a mozgás, pihentetőbb az alvás. Azonban ennél jóval többről van szó, hiszen már 5 kg súlytól való megszabadulás jótékonyan hat a szívünkre, a vércukor- és koleszterin szintünkre. Hiába szajkózzuk azonban unos-untalan, hogy mennyivel egészségesebbek leszünk, ha mi magunk nem érzünk belső késztetést a megvalósításához.

A könnyebbnek tűnő út helyett (csodakapszulák, heti 5 kg fogyás szuper titkos sztárdiétával) válasszuk a melósabb, azonban sokkal több sikerrel kecsegtető rendszeres testmozgás+éhezés nélküli diéta kombinációját. Hogy ebben semmi újdonság nincs? Bizony nincs, mégis keveseknek sikerül, mert tervezés és kitartás nélkül kudarcra vagyunk ítélve.

Hogyan fogjunk neki?

Első lépésként tekintsük alaposan át a kamránkat, és szabaduljunk meg minden olyan nasstól, amely kizárólag kísértést jelent és üres kalóriákat tartalmaz. Mielőtt elmegyünk hétvégén vásárolni, szánjunk rá fél-egy órát, és tervezzük meg a következő heti étrendünket. Írjunk listát a beszerzendő élelmiszerekről, és ragaszkodjunk hozzá, soha ne vásároljunk véletlenszerűen.

Felejtsük el a mérleget, hiszen a mindennapi súly méricskélése elveszi a kedvünket a folytatástól. Egy hét alatt nem lehet látványos eredményt elérni. Vegyünk inkább egy mérőszalagot, azzal sokkal biztosabban lehet megítélni a fogyást. A derék és csípőméret csökkenése egyértelműen mutatja, hogy jó úton járunk, miközben lehet, hogy a testsúlyunk csak kis mértékben fogyatkozott.

Az álom és a cél között egyetlen különbség van, az időpont. Amikor álmodozunk, akkor jövő időben pontos időpont meghatározása nélkül tesszük ezt: lesz egy szuper autóm, kacsalábon forgó villám és beutazom a világot. Ezzel szemben a célkitűzés konkrét időhöz köthető: minden hónapban lefogyok 1 kilót, tehát decemberre 12 kg-val leszek könnyebb. Ugye, milyen egyszerű?

A legtöbb fogyókúra azon bukik meg, hogy azt gondoljuk, kizárólag ízetlen párolt csirke- vagy pulykamellet ehetünk még ízetlenebb zöldséggel. Attól, hogy diétázunk, még nyugodtan fűszerezhetünk: icipici só mellé használjunk bátran zöldfűszereket, cukor helyett pedig válasszunk természetes alapú édesítőszert, például eritritet.

Ha egyszerű, könnyen betartható diétára vágysz, kattints IDE!