Cukkinis lecsó

cukkinis-lecsoLegjobb nyári ebéd, mert könnyű, tele friss zöldségekkel, gyorsan elkészül és brutál finom. Bár a bogrács szezon indulásával együtt jár a lecsó szezon is, azonban a szalonnával és egyéb húskészítményekkel telepakolt egytálétel messze nem arról híres, hogy diétás ebéd, vacsora lenne. Nem beszélve a hozzá elfogyasztott hatalmas szelet fehér kenyérről.

A cukkinis lecsó egészen más, roppanósan friss zöldségek kerülnek bele, azonban a nehéz és hizlaló összetevőket simán kihagyjuk belőle. Így is fantasztikus étel varázsolhatunk belőle.

 

Cukkinis lecsó

Hozzávalók 2 személyre:

4 db paprika
1 fej vöröshagyma
2 szál újhagyma
4 db paradicsom
1 kisebb cukkini
2 db tojás
olíva olaj
tengeri só

A hagymát apró kockára vágom, az újhagymát pedig felkarikázom. 2 evőkanálnyi olíva olajon megdinsztelem, majd rádobom a szinté karikára vágott paprikát is. Fedő alatt puhára párolom, de közben sűrűn kavargatom, hogy le ne égjen. Ha a paprika még nem elég puha, viszont folyadék már nincs alatta, egy pici vizet adok hozzá. A cukkinit felkockázom, az is mehet a paprikához puhulni. Közben egy lábosban vizet forralok, a paradicsomok tetejére keresztet metszek, majd a 10 másodpercre bedobom a lobogó vízbe. Így könnyedén meg tudom szabadítani a héjától. Persze bográcsozásnál nem szoktam ezzel szöszmötölni, a konyhában viszont mindig lehúzom a piros zöldség héját. Egyszerűen nem szeretem az elkészült ételben kerülgetni az összepöndörödött maradványokat.

Ezek után kockára vágom, és hozzáadom a paprikás-cukkinis keverékhez. Mivel a zöldségeket külön-külön adagolom a lábosba, a sózást is így végzem, a hagyma, a paprika, a cukkini és a paradicsom akkor kap egy csipet sót, amikor az edénybe kerül. Kb. 10 perc alatt összefőnek a zöldségek, akkor emelek a hőfokon, és beleöntöm a felvert tojás. Addig kavargatom, forralom, amíg a tojás a rántottára emlékeztető állagot eléri.