Pizza

 

A pizza a fehér lisztből készült tésztája, a feltétként rápakolt sonkák, szalámik, szalonna (jujjjj) és a tetején vastagon megszórt mozzarella miatt nem tartozik a diétás ételek közé. Nem vagyok azonban semmi jónak, hát még a pizzának, az elrontója, így elkészítettem a tésztát fele-fele arányban fehér tönkölybúza és teljes kiőrlésű liszt keverékéből, feltétnek csirkesonkát raktam rá, és a tetejére sovány sajtot olvasztottam. Próbáld ki, így is nagyon finom.

A tészta

Hozzávalók 1 db 32 cm-es pizzához

12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt

12,5 dkg fehér tönkölybúza liszt

0,5 dl olíva olaj

1,5 dl tej

1 teáskanál só

2 teáskanál nádcukor

1 dkg friss élesztő

A tejbe elkeverek 1 teáskanál cukrot, meglangyosítom, beledobom az élesztőt, és megvárom, hogy felfusson. Közben a többi hozzávalót egy tálba öntöm. A felfutott élesztőt is hozzáadom, és  kézi robotgép dagasztó karjával addig keverem, amíg a tészta teljesen összeáll. Ha morzsalékos marad, akkor nagyon pici tejet kell hozzáönteni, ha lágynak látnád a tésztát, akkor egy kicsi lisztet adj hozzá. Sajnos a különböző gyártótól származó lisztek nem egyformák, így néha muszáj egy kis utómunkát végezni. A lényeg, hogy egy kisebb gombócba álljon össze a tészta. Meleg helyen letakarva 40 percig kell keleszteni. Amíg a tészta megkel, addig el tudod készíteni a tetejére való finomságokat.

A feltét

2 db paradicsom

friss bazsalikom

tengeri só

nádcukor

5 dkg csirkemell sonka

5 dkg mozzarella light

A paradicsomokat forrásban levő vízbe dobom 10 másodpercre, majd kiveszem, és lehúzom a héját. Apró kockákra vágom, egy kisebb lábosban el kezdem főzni, megfűszerezem friss bazsalikommal, egy pici sóval, meg egy kis cukorral (tényleg nagyon kevés kell hozzá). A csirkemell sonkát is kis kockákra darabolom, és egy teáskanál olíva olajon megpirítom. A sajtot felszeletelem.

A sütőt 200C°-on előmelegítem. Amikor megkelt a tészta, gyúródeszkára kiteszem, átgyúrom, majd újra gombócot formálok belőle, majd korong alakúra nyújtom. Egy sütőlemezt vékonyan kilisztezek, a tésztát ráhelyezem, a tetejét megkenem a paradicsomszósszal, megrakom a sonkával és a sajttal. 15-20 perc alatt készre sül (a tésztát nem kell elősütni, ha csak nem extra vastagon hagyod).