Lasagne Verde

lasagne-verdeA klasszikus lasagne amennyire finom, pont annyira kalóriadús, ráadásul a szénhidráttartalma sem kevés, hiszen ott van ugye a tésztalap, na meg a vajas, lisztes, tejes basemell mártás. A bolognai mártásról nem is beszélve. A Verde ennél egy fokkal jobb, hiszen a húsos szósz helyett fokhagymás spenótot rétegezünk a tésztalapok közé. Lehet-e ennél még diétásabb? Például, ha a tésztát is lecseréljük?

Lasagne Verde

Hozzávalók 2 személyre

A “tésztához”
120 g kókusz vagy mandula tej
1 tojás
1 csipet só
25 g útifűmaghéj

A mártáshoz
450 g spenót
50 ml kókusz tej
olívaolaj
fokhagyma
tengeri só, frissen őrölt bors
100 g light, natúr sajtkrém
50 g mozzarella

Először a tésztát készítem el. Előmelegítem a sütőt 160 fokra. A tojás elkeverem a kókusz tejjel és a csipet sóval, majd ráöntöm az útifűmaghéjra, és villámgyorsan elkeverem. Azonnal kiöntöm szilikonos sütőpapírra, és elsimítom. Ilyenkor már szinte meg is szilárdult, igyekszem, hogy mindenhol azonos vastagságú, maximum 2-3 mm legyen. Mehet be a sütőbe 10 percre.

Amíg szárad a tészta a sütőben, összedobom a mártást is. Kevés olíva olajon megfuttatom az összezúzott fokhagymát, majd rádobom a parajt, sóval, borssal ízesítem és megpárolom. Felöntöm a tejjel, és sűrűre főzöm. A tészta közben elkészült, megvárom, míg langyosra hűl, lehúzom a sütőpapírról, és négy egyenlő részre vágom. Pont olyan lesz, mint a lasagne lap.

Egy hőálló tálat olíva olajjal kikenek, az aljára halmozok némi spenótot, arra ráhelyezem az első tésztalapot, majd újabb spenótréteg következik, melyre még egy kanálnyi krémsajtot is teszek (ezzel váltom ki a basemell mártást). Az utolsó réteg tészta tetejére a paraj kerül, rá pedig felszeletelt mozzarella. 200 fokos sütőben addig pirítom, míg a sajton megjelennek a helyes kis barna foltok.