Cukkinikrémleves

cukkinikremleves1Rengeteg cukkini terem a kertünkben. Két tövet ültettünk tavasszal, elfoglal egy fél ágyást, háromnaponta szüretelünk, tehát folyamatosan vadászom a cukkini recepteket. A kedvenc a grillezett cukkinin kívül a krémleves, melyet hidegen-melegen szívesen megeszünk, de a francia eredetű ratatouille verhetetlen. Most a leves receptjét teszem közkinccsé, jövő héten pedig a francia lecsót is megfőzöm.

Hozzávalók 4 személyre:

2 kisebb cukkini

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

olíva olaj

tengeri só

frissen őrölt bors

friss majoránna levél

10 dkg krémsajt

A vöröshagymát felszeletelem, a fokhagymát apróra vágom, és olíva olajon megdinsztelem. Közben a cukkinit felkarikázom, az is mehet rá a hagymára párolódni. Megszórom tengeri sóval és frissen őrölt borssal, majoránnával, majd annyi vizet öntök rá, hogy éppen ellepje. Ha van itthon zöldség alaplé, akkor azt használok. Kb. 20 perc alatt puhára fő a zöldség. Előveszem a botmixert, pürésítem a cukkinit. A krémsajtot kinyomom egy tálkába, rákanalazom egy keveset  a levesből, és simára keverem, majd visszaöntöm a püréhez a lábosba. Ellenőrzöm az ízesítést, ha szükséges, sózom, borsozom. Teljes kiőrlésű kenyérszeleteket pirítok hozzá. Csírával és parmezán forgácsokkal tálalom.

1 adag 224 kcal-t tartalmaz.