Citromos, zöldséges halleves

Több fórumon gyakran elhangzik, hogy rendkívül kevés halat eszünk. Ezzel szemben a déli népek, illetve a japánok a tenger gyümölcseinek fogyasztásával hosszú, egészséges életet élnek, ami az omega3 zsírsavnak köszönhető. Persze ezt is lehet táplálék-kiegészítő formájában pótolni (szoktuk is), de a természetes forrás, a tengeri hal könnyű és ízletes ebéd vagy vacsora.

 

Hozzávalók 4 személyre:

1 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 szál szárzeller

1 kisebb fej karalábé

10 dkg zöldborsó

1 póréhagyma

20 dkg lazac filé

10 dkg apró rák (mélyhűtött)

olívaolaj

tengeri só

bors

babérlevél

1 citrom

2 dl 12%-os tejföl

A leves zöldségeket apró kockára vágom, a póréhagymát felszeletelem. 1 evőkanál olajon a hagymát megfonnyasztom, rádobom a zöldségeket és lepirítom. Kb. 1 liter vízzel felöntöm, hozzáadom a zöldborsót, a babérlevelet, sóval, borssal ízesítem, és lassú tűzön 20-30 percig főzöm. A lazacot citromlével meglocsolom, megsózom, és mindkét oldalát megpirítom, felkockázom. A rákot forró, citromos vízbe dobom, ½ percig főzöm, majd leszűröm és melegen tartom. A levesből egy kisebb tálba zöldséggel együtt két merőkanálnyit kiszedek, botmixerrel pürésítem, hozzá keverem a tejfölt és visszaöntöm a levesbe. 5 percig lassan forralom, beledobom a haldarabokat és a rákot, és azonnal leveszem a tűzről. Ha szükséges, még megsózom, és citromlével pikánssá varázsolom.