Alaszkai tőkehalfilé édesburgonyával

tokehalfile-edesburgonyavalBármely tengeri hal pompás fehérje forrás, pusztán arról kell meggyőződnünk, hogy olyan terméket válasszunk, amely környezettudatos, fenntartható halászat útján került az üzletek mélyhűtő pultjaira. Keressük a csomagoláson az MSC (Marine Stewardship Council) logót, mely az 1992-ben alapított független, közhasznú intézmény emblémája. A globális intézmény igyekszik a túlhalászás problémáját kiküszöbölni olyan módon, hogy kifejlesztett egy környezetvédelmi alapelveket tartalmazó standardot, melyek alapján a halászati cégeket értekelik. Amelyik cég teljesíti a feltételeket, feltüntetheti a termék csomagolásán a kék MSC logót.

Alaszkai tőkehalfilé édesburgonyával

Hozzávalók:

2 szelet tőkehalfilé
1 közepes édesburgonya
1 ágacska kakukkfű
1-2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1/2 citrom leve
tengeri só, bors
olíva olaj
mediterrán zöldségköret
vagy sárga, zöld cukkini, cukorborsó, sárgarépa vegyesen

Először kezdjük a batátával. Hámozzuk meg, és vágjuk egyenlő méretű kockára. Egy sütőzacskóba öntsünk egy evőkanál olíva olajat, sózzuk, borsozzuk, nyomjunk bele két gerezd fokhagymát, húzzuk le egy-két ágacska kakukkfűről a leveleket, dobjunk hozzá egy fej vöröshagymát felszeletelve, végül pedig dobáljuk bele a felkockázott batátát. Rázzuk jól össze, hogy mindenhol bevonja a fűszeres olaj, majd öntsük ki egy alufóliával bélelt tepsire, és 220 fokos sütőben süssük kb. 15 percig.

Idő hiányában készíthetünk mélyhűtött zöldségköretet is, azonban a csomagolást alaposan olvassuk el, hogy ne tartalmazzon felesleges zsiradékot, ízfokozót. Amennyiben a friss zöldségek mellett tesszük le a voksunkat, először a sárgarépát kezdjük el alacsony hőfokon párolni, majd félidőben hozzáadhatjuk a cukorborsót, legvégül pedig a cukkini kerülhet az edénybe. Kevés sóval, petrezselyemmel ízesíthetjük.

A halszeletek mindkét oldalát 4-5 perc alatt kevés olíva olajon, teflon serpenyőben pirítsuk meg. Enyhén sózzuk, borsozzuk, majd a végén facsarjuk rá a citrom levét.